Over ActionAid

ActionAid is een internationale vrouwenrechtenorganisatie. In meer dan 45 landen steunen we vrouwen om op te komen voor hun rechten. Daarbij ligt de focus op ontwikkelingslanden, want er is een sterk verband tussen armoede en ongelijkheid en de uitsluiting van vrouwen. Daarnaast zijn vrouwenrechten simpelweg ook mensenrechten. Wij vinden het onacceptabel dat de rechten van de helft van de wereldbevolking systematisch worden ondermijnd.

 

De Women's Rights Challenge: een symbolische uitdaging

Nog altijd krijgt 35% van de vrouwen in haar leven te maken met een vorm van geweld. Door geld op te halen voor ActionAid help je geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. Dat gebeurt niet zomaar en vraagt om een aanpak op verschillende niveau's: 

  • We voeren campagne voor betere wetgeving die vrouwen beschermt tegen geweld thuis, onderweg en op het werk;
  • We doen onderzoek naar de oorzaken van geweld en dragen oplossingen aan;
  • We geven trainingen zodat vrouwen weten wat hun rechten zijn en hoe ze onrecht kunnen aanpakken;
  • We staan vrouwen die te maken krijgen met geweld bij in rechtszaken;
  • We bieden veilige opvang waar dat nodig is.

 

Maak hieronder kennis met een aantal vrouwen met wie wij samenwerken: 

 

Manu uit Ghana

In Ghana krijgt maar liefst 94 procent (!) van de meisjes en vrouwen te maken met geweld. Op zichzelf al een schokkend percentage, maar het belemmert jonge meisjes ook om zich te ontwikkelen en een beter bestaan op te bouwen. ActionAid traint lokale vrouwen én mannen om dit probleem aan te pakken. Eén van hen is Manu. Ze gaat naar huizen, scholen, moskeeën en kerken om voorlichting te geven over de rechten van meisjes en het belang van onderwijs. “Het is moeilijk om geweld bespreekbaar te maken; mensen zwijgen er liever over," zegt ze. "Maar de afgelopen jaren hebben we veel bereikt. Dat motiveert mij. Bijvoorbeeld als ik ouders ervan kan overtuigen om hun dochter naar school te sturen.”

 

Wangu uit Kenia

Wangu is oprichtster van de Wangu Kanja Foundation, een partnerorganisatie van ActionAid in Nairobi. In 2002 werd ze gewelddadig verkracht. Een traumatische ervaring, die nog pijnlijker werd toen de politie niets met haar aangifte deed. Wangu wilde niet langer in angst leven en richtte een stichting op, waarmee ze geweld tegengaat en hulp biedt aan slachtoffers. “Ik kon het niet langer aanzien dat zoveel vrouwen in Kenia slachtoffer worden van verkrachting, en niet weten dat de daders daarvoor kunnen worden gestraft," vertelt Wangu. "Door middel van voorlichting, training en psychische en medische hulp, geven we vrouwen hun eigenwaarde en zelfvertrouwen weer terug." 

 

Sarmin uit Bangladesh

 

In het dorp van de 16-jarige Sarmin zijn kindhuwelijken eerder norm dan uitzondering. Daarom werd ze lid van ActionAid's jongerenorganisatie, Activista, die opkomt voor vrouwenrechten. Maar haar activisme werd haar niet in dank afgenomen: uitgerekend Sarmin dreigde te worden uitgehuwelijkt. Met hulp van Activista kon ze dit voorkomen. Sarmin studeert nu Rechten en droomt ervan om advocaat te worden. “Toen ik een advocaat nodig had, wilde niemand mij helpen,” vertelt ze. “Daarom wil ik zelf meisjes helpen die hulp zoeken.” Sarmin geeft nog steeds trainingen over vrouwenrechten en heeft inmiddels al drie andere kindhuwelijken voorkomen! Haar verhaal is geen uitzondering. Voor veel vrouwen wereldwijd, is (dreiging van) geweld en uitbuiting een dagelijkse realiteit.

 

Marie uit Liberia

 

Geweld is in Liberia nog steeds aan de orde van de dag. Maar liefst 40 procent van de vrouwen heeft in haar leven een geweldsincident gemeld. Om die reden werd Marie Clark (28) uit Liberia in 2016 een actief lid van de National Rural Women Structure, een lokale partnerorganisatie van ActionAid die zich richt op het versterken van de positie van vrouwen. Zo kunnen vrouwen zelf opstaan tegen geweld en hun rechten claimen bij de (lokale) overheid.  

ActionAid pakt geweld tegen vrouwen en ongelijkheid bij de kern aan. We geven voorlichting over vrouwenrechten aan vrouwen én mannen, maken het onderwerp bespreekbaar, en geven trainingen die bijdragen aan een structurele oplossing. Zo zorgen we samen voor blijvende verandering. Jij doet toch ook mee? Meld je snel aan! >>