Een passie voor vrouwenrechten

Normal 110368db045ddf985a5e1207bf5611aa1d7fd502
22-10-2020 | 08:50

Rhinet (18) uit Oeganda zag jarenlang hoe haar moeder werd mishandeld als gevolg van huiselijk geweld. Dat heeft haar alleen maar gesterkt in haar overtuiging om zelfstandig en onafhankelijk te worden. Ze wil haar familie laten zien dat ze alles kan bereiken wat ze wil. Haar moeder, die door ActionAid werd gesteund bij het opzetten van een eigen onderneming, is haar heldin. Het liefst zou ze een huis en een auto voor haar kopen, om haar te bedanken voor alle liefde en steun die ze geeft aan haar kinderen.

Rhinet ziet veel geweld tegen meisjes en vrouwen om zich heen. Ze hoort hoe ze worden ontvoerd, verkracht en vermoord en neemt daarom maatregelen om zichzelf te beschermen. Ook merkt ze dat mannen als superieur worden beschouwd ten opzichte van vrouwen, waardoor ze denken dat het oké is om hun vrouw te slaan. Maar het wordt als not done gezien als een vrouw haar man slaat. Dat alles maakt dat Rhinet gepassioneerd is over vrouwenrechten; ze neemt de boeken van haar moeder over GBV (gender based violence) mee naar school en naar vrienden.

Rhinet gelooft sterk in de kracht van onderwijs en informatie als manier om huiselijk geweld tegen te gaan. Het zorgt ervoor dat meisjes zich bewust zijn van hun rechten en ze weten hoe ze geweld moeten melden. Ook denkt ze dat het helpt als vrouwen economisch onafhankelijk zijn. Daar zet ze zich dan ook graag voor in!