Het harde leven in een vluchtelingenkamp

Normal 9e803517f91759cfc7614826e930d1d6dd5260e2
17-11-2020 | 16:19

Hibaq (15) uit Somaliland woont sinds 3 jaar in een vluchtelingenkamp. Toen haar land in 2017 werd getroffen door extreme droogte, stierf hun vee en moest ze met haar familie op zoek naar water en voedsel. Zo kwamen ze terecht in een vluchtelingenkamp, waar de omstandigheden niet veel beter zijn. Er is gebrek aan water, voedsel en veiligheid. Waar Hibaq en haar zus voorheen hielpen met het verzorgen van vee en het verbouwen van voedsel, zitten ze nu een groot deel van de dag in hun tent, die ze elke week moeten repareren omdat het niet bestand is tegen de wind.

Het leven in het vluchtelingenkamp geeft Hibaq het gevoel dat ze in een gevangenis woont. Ze voelt zich erg onveilig in het dunne tentje, dat weinig bescherming biedt tegen het weer, indringers en wilde dieren. Regelmatig komt het voor dat mannen hun tent proberen binnen te dringen. Veel vrouwen in het kamp zijn op deze manier aangerand of verkracht. Daarom slapen ze slecht. Als ze ’s nachts naar het toilet moeten, wat bij gebrek aan sanitaire voorzieningen buiten op de grond moet, gaan ze samen. Ze lopen daarnaast verhoogd risico’s op infecties omdat er geen schoon water is om zich te wassen.

Women Safe Spaces

ActionAid zet Women Safe Spaces op in vluchtelingenkampen. Hier kun vrouwen terecht voor bescherming, hulp en advies. Ook krijgen vrouwen voorlichting over hun rechten en wordt er gewerkt aan vrouwelijk leiderschap. Zo krijgen vrouwen een centrale rol in de distributie van hulpgoederen. Ook zorgen we voor sanitaire voorzieningen voor vrouwen in de buurt van de safe spaces.