Het succes van een Keniaanse vrouwengroep

Normal ce418f8e54e143b921b7a8dced6ee080eac1c76d
26-10-2020 | 08:00

In Kenia werkt ActionAid samen met de Kathonzweni Women’s movement, waarvan Jacinta Nyamai, (rechts) voorzitter is en Loise Kituku (links), penningmeester.

De groep heeft 200 leden, zowel mannen als vrouwen, en maakt zich sterk voor vrouwenrechten op 3 locaties in de regio. Zo runnen ze Girls Clubs op scholen, waar meisjes leren over onder meer hun rechten, het belang van onderwijs, vroege uithuwelijking, menstruatie en zwangerschap.

Ook werkt de groep aan een verblijf voor 500 meisjes bij de lokale school, zodat ze niet meer elke dag een lange weg van en naar school hoeven te lopen. Dit verkleint het risico op geweld en maakt het voor meisjes veiliger om naar school te komen.

Verder runt de vrouwengroep projecten waarbij vrouwen hun eigen onderneming opzetten, zodat ze zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien. In samenwerking met ActionAid heeft de groep ook een GBV (gender based violence) werkgroep opgezet, met vertegenwoordigers van rechtbanken en gevangenissen, dokters, politieagenten en politici.

ActionAid en de vrouwengroep betrekken met dit project meerdere aspecten in de samenleving, en dat heeft effect: vrouwen weten nu waar ze geweld kunnen melden, en mannen zijn zich ervan bewust dat geweld wordt bestraft.