De vrouwen achter ActionAid's Women's Watch Group in Ethiopië

Normal 74c7c5eeb8e7115e485398cfdff43565eaea4331
02-11-2020 | 08:28

Asefu Kirus is de leider van ActionAid’s Women Watch Group in Menkere, Ethiopië. Voor het ontstaan van de Women Watch Groups kregen veel vrouwen te maken met geweld en misbruik. Schadelijke traditionele gebruiken, zoals meisjesbesnijdenis, kwamen veel voor. Ook konden alleenstaande vrouwen, zoals weduwen of gescheiden vrouwen, geen aanspraak maken op land of bezittingen.

Dit veranderde toen in 2010 twintig vrouwen deelnamen aan een ActionAid-training over hoe ze zichzelf en hun dochters konden beschermen tegen onder meer geweld, verkrachting en vroege uithuwelijking. Dit was het begin van de Women Watch Groups. Ook lokale leiders volgden de training.

De Women Watch Groups verbeteren het leven van vrouwen op meerdere vlakken. Zo geven ze hulp en ondersteuning omtrent zwangerschap en bevallingen. Ook krijgen zwangere vrouwen speciale pap voor en na de bevallingen.

Boys awereness clubs

Voor jongens werden ‘boys awareness clubs’ opgericht, bestaande uit één meisje en twee jongens uit elke klas. Om traditionele rollen te doorbreken, werden jongens aangemoedigd om koffie te maken (traditioneel een taak voor vrouwen) en hun moeders te helpen. Op lokale scholen beheren ze een speciale wasruimte voor meisjes, wat bijdraagt aan hygiëne rondom de menstuatie.

Sinds de start van het project zijn meer dan gemiddeld huwelijksverzoeken met jonge meisjes afgewezen, iets waar de jongens zich hard voor hebben gemaakt. Ook (seksueel) geweld en intimidatie zijn afgenomen. Alle deelnemers willen het project graag uitbreiden naar andere districten. Het spaar- en kredietprogramma, waarbij lokale, sociale ondernemingen worden opgezet en een deel van de winst opnieuw wordt geïnvesteerd, helpt daarbij.