Hoe de coronacrisis ook een geweldscrisis werd

Normal 15a900a5258a4248d0cab7fb6cf9d6c14ff7cce8
15-09-2020 | 00:00

Al voor de pandemie kreeg 35 procent van de vrouwen te maken met geweld. En door een sterke toename van zorgen en stress, aangewakkerd door de crisis, zien we geweld nog verder toenemen. Tijdens de eerste maanden van de coronapandemie deed ActionAid onderzoek en de resultaten zijn ronduit stuitend:

In Oeganda is het aantal geweldsmeldingen verdubbeld. In Bangladesh zien we zelfs een stijging van bijna 1000 procent!

 

Meld je aan voor de challenge

 

Onder andere in het vluchtelingenkamp in Cox’s Bazar, waar bijna een miljoen gevluchte Rohingya leven, is geweld een groot probleem. Dit komt bovenop de al bestaande problemen: een tekort aan voedsel, drinkwater en medicijnen, en de dreiging van COVID-19.

Meer geweld door spanningen

Meer dan 70% van al het geweld tegen vrouwen, vindt plaats in de huiselijke sfeer. Ook in het Rohingya-vluchtelingenkamp gaat het in bijna alle gevallen om geweld door een partner. De oorzaken hiervan zijn toegenomen spanningen en het wegvallen van sociale netwerken, zoals familie. Tegelijk moeten voorzieningen zoals blijf-van-mijn lijfhuizen vaker de deuren sluiten vanwege het risico op besmettingen.

Gevangen in je eigen huis

In veel van de landen waar ActionAid werkt zijn vrouwen beperkt in hun bewegingsruimte buitenshuis. Ze mogen niet zonder begeleiding de deur uit of voelen zich minder veilig op openbare plekken, die vaak gedomineerd worden door mannen. Ook in vluchtelingenkampen voelen vrouwen zich vaak onveilig. Door de coronacrisis en lockdowns blijven vrouwen nóg vaker binnen, wat het risico op huiselijk geweld aanzienlijk vergroot.

ActionAid’s Women Safe Spaces

‘Women Safe Spaces’ zijn de plek om op adem te komen voor vrouwen die onder de moeilijkste omstandigheden moeten overleven. Vrouwen kunnen er: 

  • geweldsincidenten rapporteren, medische en psychische hulp krijgen, met andere vrouwen spreken en in alle rust borstvoeding geven.
  • terecht voor informatie en voorlichting over vrouwenrechten, hulp bij huiselijk geweld en informatie hoe ze het betse verspreiding van het coronavirus kunnen voorkomen.
  • trainingen in leiderschap en ondernemerschap, die ook tijdens de crisis met aangepaste middelen worden gegeven. 

Anowara vluchtte uit Myanmar en verblijft nu in het vluchtelingenkamp in Cox’s Bazar: “Ik kom veel in de Shanti Khana (‘plek van vrede’, ActionAid’s Women Safe Space – red.). Het is een veilige plek voor vrouwen om bij elkaar te komen en waar we terecht kunnen voor advies. Voor kinderen is er een speelkamer. We hebben er voorlichting gekregen over het coronavirus en mondkapjes leren maken. Ik geef ze aan mijn kinderen en de mensen om me heen, en de resterende mondkapjes verkoop ik. Met dat geld kan ik weer thee en ontbijt kopen voor mijn kinderen. Het voelt ook goed dat ik zelf iets kan maken en daarmee geld verdien. Ik ben erg dankbaar voor deze plek."