Joannah maakt zich sterk voor een veilige universiteit

Normal f0bca80ee5cba968d5408888596efa9729bbc675
31-10-2019 | 05:00

Op universiteiten in Monrovia, de hoofdstad van Liberia, krijgen te veel vrouwelijke studenten te maken met intimidatie, discriminatie en geweld. Bovendien zijn de campussen niet altijd veilig door weinig verlichting of slechte sanitaire voorzieningen. 

Joannah uit Liberia is studente en lid van een vrouwengroep op haar universiteit. Met haar groep roept ze op om (seksueel) geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. Samen met andere studenten, leraren, beleidsmakers en de universiteit zelf werkt ze aan een veilige omgeving op de universiteit. Ze voert campagne tegen seksuele uitbuiting, slecht sanitair en onveilige ruimtes. Zo helpt ze mee aan een veilige en positieve omgeving voor vrouwelijke studenten.

Onveilige universiteiten

Recent onderzoek door de BBC liet zien dat seksuele intimidatie op universiteiten weidverspreid is. Jonge vrouwen worden geïntimideerd om seks te hebben voor cijfers door professors. Praktijken als deze maken het moeilijk voor studentes om hun studie af te maken en het is onacceptabel dat dit nog zo veel voorkomt. Goed onderwijs voor vrouwen is essentieel voor de toekomst. Wist je bijvoorbeeld dat voor ieder jaar dat een meisje naar school gaat, haar inkomen met 15 procent zal stijgen? Daarnaast zijn goed opgeleide vrouwen beter in staat om voor hun rechten, en die van anderen, op te komen.

ActionAid werkt samen met lokale partners, zoals de vrouwengroep van Joannah. Samen met hen maken we ons sterk voor een veilige leeromgeving. Daarnaast voeren we campagne voor beter beleid zodat overheden zich actief inzetten voor beter en veilig onderwijs voor meisjes en vrouwen.