Gerechtigheid voor Millicent uit Oeganda

Normal 614676ea8484179b2562576951a822116477c273
28-10-2019 | 06:00

Jarenlang werd Millicent uit Oeganda mishandeld door haar man. Meerdere keren deed ze aangifte, maar er werd nooit serieuze actie ondernomen. Totdat ze opgenomen moest worden in het ziekenhuis. "Ik werd slecht behandeld," vertelt Millicent. "Drie maanden lang lag ik in het ziekenhuis, maar toen ik terugkwam vergaf ik hem. Na een maand gebeurde het weer. Hij sloeg me, hij sloot me op in ons huis."

Uiteindelijk kon Millicent het niet meer aan en deed ze aangifte. Haar ex-man werd opgepakt maar werd snel weer vrijgelaten, zonder dat Millicent daarover geïnformeerd werd. De moed zakte haar in de schoenen en ze besloot samen met haar kinderen te verhuizen en de zaak te laten gaan.

Een jaar laten besloot Millicent haar oude kerk te bezoeken, maar haar ex zag haar. Samen met twee andere mannen ontvoerde hij haar en eiste dat ze terug bij hem zou komen. Toen Millicent geen antwoord gaf goten ze zuur op haar oog. "Ik heb nog nooit zoveel pijn gevoelt," vertelt ze. "Ik had geen kracht meer. Ze duwden me en ik viel op de grond."

Millicent werd naar een ziekenhuis gebracht. Ondertussen probeerde haar man haar huis in brand te steken, terwijl haar kinderen nog binnen zaten. Haar zoon zag wat er ging gebeuren en kon het gelukkig voorkomen, maar Millicents man liet het er niet bij zitten. Hij bleef ze lastigvallen.

ActionAid werkt nauw samen met de politie om slachtoffers te helpen in Oeganda, dus de agenten verwezen Millicent door naar een vrouwenopvang van ActionAid. Hier vond Millicent een veilige plek voor zichzelf en haar kinderen. Ook kreeg ze medische hulp en juridische bijstand.

Met de hulp vond de politie haar ex-man en pakte hem op. De zaak kwam terecht bij het hooggerechtshof, dat hem op borgtocht vrij wilde laten. ActionAid zorgde ervoor dat dat niet gebeurde. Het was een moeizaam proces, waar documenten plots kwijt raakten en getuigen niet gehoord werden, maar Millicent gaf niet op. Een jaar later werd haar ex eindelijk veroordeeld voor de zuuraanval. Samen met ActionAid is Millicent ook bezig met het opvolgen van de oude zaak die ze eerder liet gaan.

Op de eerste plaats werkt ActionAid Oeganda om geweldsincidenten te voorkomen. Bijvoorbeeld door samen te werken met een vrouwennetwerk in Kampala en aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. In de afgelopen vijf jaar heeft ActionAid Oeganda meer dan 126.300 mensen bereikt met diverse programma's om geweld een halt toe te roepen.

Tegelijkertijd zijn er 10 opvangcentra in Oeganda voor vrouwen en meisjes die slachtoffers zijn van geweld. Hier krijgen ze medische, psychologische en juridische hulp. De centra hebben al meer dan 13.000 vrouwen ondersteund in de afgelopen vijf jaar.

Door jouw deelname en steun aan de Women's Rights Challenge maak je werk zoals dit mogelijk. Bedankt ❤