Arifa: “In het vrouwencentrum voel ik me veilig”

Normal c1b58d75a798b185068ac77984739116ec96030a
22-10-2019 | 06:00

Sinds er in augustus 2017 geweld uitbrak in Myanmar zijn meer dan 700.000 Rohingya’s gevlucht naar Bangladesh. Op zoek naar veiligheid kwamen veel vluchtelingen terecht in Cox’s Bazaar, een groot vluchtelingenkamp. De meeste van hen zijn vrouwen en kinderen.

Veel van deze vrouwen hebben extreem (seksueel) geweld overleefd, vaak met trauma’s als gevolg. Daarnaast dreigt er door de chaos van kamp ook nu nog huiselijk en seksueel geweld. Daarom zette ActionAid Women’s Safe Spaces op. Dit zijn veilige plekken voor vrouwen waar zij tot rust kunnen komen, samen met professionele counselors hun trauma kunnen verwerken, borstvoeding kunnen geven en trainingen kunnen volgen. Al bijna 16.000 Rohingya-vrouwen en -meisjes kregen voorlichting en ondersteuning op deze manier.

"Sinds de opening van ActionAid’s Women’s Safe Spaces kom ik er iedere dag," vertelt Arifa. "Hier kan ik mezelf opfrissen en vind ik rust. Ik slaap of praat met vriendinnen. Thuis slaap ik niet. Dan gaan mijn gedachten meteen naar wat mij en mijn man overkomen is – ze hebben hem waarschijnlijk vermoord. Hier zijn veel vrouwen met wie ik kan praten, waardoor ik nieuwe vrienden kan maken.

Ik heb geen man meer en geen ouders, maar wel twee kinderen. We zijn hier samen naartoe gekomen. Ik weet nog steeds niet precies wat er met mijn man is gebeurd.

Toen het geweld uitbrak trok ik met mijn kinderen het bos in. Schippers vanuit een ander dorp hebben ons geholpen om het kanaal over te steken. Het was een tocht van negen dagen.

Het leven in het kamp is moeilijk onder woorden te brengen. Veel alleenstaande vrouwen krijgen te maken met seksueel geweld. ’s Nachts ben ik bang. Gelukkig vind ik rust in ActionAid’s vrouwencentrum."