Ook Marie uit Liberia maakt zich sterk voor vrouwenrechten

Normal 6442acf052689a90a089d73d7348cb6723dbcce7
20-10-2019 | 14:20

Maar liefst 40 procent van de vrouwen in Liberia heeft in haar leven een geweldsincident gemeld. Mede daarom werd Marie (28) in 2016 een actief lid van de National Rural Women Structure, een groep die zich richt op het versterken van de capaciteiten van vrouwen. Zo kunnen vrouwen zelf opstaan tegen geweld en hun rechten op veiligheid, maar ook op bijvoorbeeld land, claimen bij de (lokale) overheid. “Ik voelde me aangemoedigd en kreeg het vertrouwen om te vechten voor de rechten van vrouwen in mijn land," vertelt ze.

Verder staat Marie vrouwen bij die om financiële redenen vroegtijdig met school moesten stoppen.“Mijn droom was een landbouwschool op te zetten voor meisjes, die om financiële redenen vroegtijdig met school moesten stoppen. De enige uitdaging was: hoe moest ik beginnen en wie kon ik om hulp vragen? Uiteindelijk kon ik samenwerken met ActionAid.”

Tijdens Internationale Vrouwendag in 2017 ontmoette Marie de voormalig president van Liberia, Ellen Johnson Sirleaf. Sirleaf prees het werk van Marie en benadrukte het belang van vrouwenrechten. Marie kreeg zelfs een beurs van de voormalig president waardoor ze kan studeren bij de Universiteit van Liberia in Monvrovia. Marie is vastberaden om deze kans te gebruiken om haar gemeenschap te helpen: "Als ik klaar ben met mijn studie kom ik terug. Ik wil andere vrouwen steunen en helpen met de kennis die ik tijdens mijn studie op doe.