Meisjes in Bangladesh komen op voor hun rechten

Normal a65c57219107fc4200192185ca6389eba9aeb493
11-10-2019 | 11:55

Rabeya (14) komt uit een afgelegen dorp in Bangladesh. Net als de meeste meisjes op haar school was ze zich niet echt bewust van haar rechten en ging ze ervan uit dat haar ouders en leraren haar verantwoordelijk zouden houden als ze lastiggevallen werd of seksueel geïntimideerd. Aan de andere kant waren haar ouders zich niet bewust van de gevaren van een kindhuwelijk. Rabeya heeft alleen zussen en geen broers, dus waren haar ouders van plan om het onderwijs van hun dochters te stoppen en ze uit te huwelijken.

Dat veranderde toen Rabeya lid werd van een ActionAid Girl's Club op haar school. De club bestaat uit meisjes die leren over de rechten van vrouwen en het belang van onderwijs. Vervolgens praten ze over hun eigen ervaringen, problemen én bespreken ze oplossingen. Zo heeft Rabeya's club een muur op school die als magazine wordt gebruikt. Leerlingen kunnen hier verhalen en gedichten kwijt en de Girl's Club zorgt voor stukken die de rechten van meisjes uitlichten. Iedereen op school kan dit lezen.

De club geeft meisjes zelfvertrouwen om voor zichzelf op te komen, zelfs meisjes die niet lid zijn komen vaak naar Rabeya toe om over hun problemen te praten. De club bespreekt deze problemen met leraren zodat zij intiatief kunnen nemen om problemen zoals jongens die meisjes lastigvallen op te lossen. "Eigenlijk moeten er Girl's Clubs op alle scholen komen," vertelt Rabeya. "Dan kunnen er daar ook dingen veranderen, net als hier!"

Na een tijdje lid te zijn geweest van de Girl's Club had Rabeya genoeg zelfvertrouwen gekregen om met haar ouders te praten. Ze liet hen het belang van onderwijs inzien en dat kindhuwelijken erg gevaarlijk zijn. Met succes: haar ouders zijn nu vastberaden om hun dochters hun school af te laten maken.

Vandaag is het de Internationale Dag van het Meisje. Onderwezen meisjes die hun rechten kennen zijn een krachtige drijfveer voor het terugdringen van geweld! Met jouw deelname of donatie aan de Women's Rights Challenge maak je bijvoorbeeld Girl's Clubs zoals die van Rabeya mogelijk. Bedankt!