Van slachtoffer tot voorvechter

Normal 5bbbbc704001a4597ed74932c3a0074282a321bc
08-10-2019 | 06:00

Wangu Kanja is oprichtster van de Wangu Kanja Foundation, een partnerorganisatie van ActionAid in Nairobi. In 2002 maakte ze een traumatische ervaring mee: haar auto werd gestolen, terwijl zij met een pistool op haar hoofd werd verkracht. Toen ze aangifte deed bij de politie, werd alleen de gestolen auto gerapporteerd en niet haar verkrachting.

Wangu kwam in een diepe depressie terecht door het stigma en het opgedrongen schuldgevoel. Maar na twee jaar herpakte ze zich. “Ik kon het niet langer aanzien dat zoveel vrouwen in Kenia slachtoffer van verkrachting worden en hun rechten niet kennen. Mijn stichting helpt hen door middel van therapie, voorlichting over hun rechten en ondernemerstrainingen. Zo maken we ze weer sterk, positief en onafhankelijk na een traumatische ervaring.”

De Wangu Kanja foundation is een partnerorganisatie van ActionAid en is inmiddels actief in heel Kenia. Naast directe hulp creëren ze ook een actief netwerk van mensen die werken aan verandering op alle administratieve niveaus in het land. Hierdoor worden de stemmen van slachtoffers versterkt en kan wetgeving en handhaving verbeterd worden.

Steun vrouwen zoals Wangu