Manu komt op voor vrouwenrechten in Ghana: “We hebben al veel bereikt!”

Normal e493d338027fd5c4f06c49dd7dccd12f8736c402
01-10-2020 | 17:08

In Ghana krijgt maar liefst 94 procent van de meisjes en vrouwen te maken met geweld. Ook gedwongen huwelijken en meisjesbesnijdenis vormen een groot probleem. Al met al is het droevig gesteld met de rechten van vrouwen. ActionAid traint lokale vrijwilligers om zich in te zetten voor de rechten van vrouwen en meisjes. Een van hen is Manu Yaa (28). “Het is moeilijk om geweld bespreekbaar te maken. Mensen zwijgen er liever over. Maar de afgelopen zes jaar hebben we veel bereikt.” 

Steun vrouwen zoals Manu en meld je aan voor de challenge

COMBAT-teams

Manu is een van de deelnemers aan ActionAid’s COMBAT-team (Community-Based Anti Violence Teams). Het team krijgt trainingen en hulpmiddelen en voorziet in de opvang van slachtoffers van huiselijk geweld. Manu gaat naar huizen, scholen, moskeeën en kerken om voorlichting te geven over de rechten van meisjes en het belang van onderwijs. 

Naar school

Recentelijk zorgde ze ervoor dat een meisje naar school mocht van haar ouders. “Ze was naar me toe gekomen en vertelde dat ze naar school wilde, maar dat haar ouders haar thuis wilden houden om te helpen in het huishouden. Ik heb met de ouders gepraat en heb ze uiteindelijk overtuigd om haar naar school te laten gaan. Het voelt goed om mijn gemeenschap te helpen.”